Організація харчування учнів у вересні – грудні 20201року здійснюється у відповідності до виконання: законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, схваленої Указом Президента України від 25 травня 2020 року № 195/2020, Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (зі змінами № 873 від 26.06.2007, № 734 від 08.08.2012 № 1086 від 28.11.2012, № 353 від 06.08.2014, № 211 від 23.03.2016, № 73 від 06.02.2019, № 1086 від 28.11.2012, № 353 від 06.08.2014, № 211 від 23.03.2016, № 73 від 06.02.2019, № 132 від 19.02.2020, № 1313 від 23.12.2020, № 132 від 19.02.2020, № 1313 від 23.12.2020), Постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів» (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ №850 від 04.06.2003 ), Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.09.2020 №2205, Постанови Міністерства охорони здоров’я України та Головного державного санітарного лікаря України від 06.09.2021 №10 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», листа МОН №1/9-433 від 28.08.2021 «Про окремі питання щодо діяльності закладів загальної середньої освіти у новому 2021/2022 навчальному році», наказу Міністерства освіти та науки України від 16.01.2020 №54 «Про затвердження Порядку проведення моніторингу якості освіти», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 лютого 2020 за №154/34437,
наказу управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради від 01.09.2021 р. №475р «Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти Львівської міської територіальної громади у 2021 році», з метою забезпечення повноцінного харчування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених, багатодітних сімей, учнів 1-4 класів, учнів з числа дітей (рідних, пасинків, падчерок, усиновлених) учасників АТО, у тому числі тих, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, постраждалих учасників Революції Гідності та Героїв Небесної Сотні, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, а також встановлення єдиних грошових норм при організації безоплатного харчування школярів зазначених категорій.
Послуги харчування надає ДП «Замок-Плюс» ТзОВ «Замок». Харчування здійснюється в їдальні СЗШ № 72.
Відповідальні за харчування дітей завідуюча виробництвом Вилу- щак О.Д. та заступник директора з НВР Павельчук А.І.
Санітарно-епідемічний стан харчоблоку задовільний. Виконуються всі вимоги діючих нормативних документів. Медичний працівник Павлик Р.К. систематично здійснює контроль за роботою харчоблоку, контролює дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів,
Харчування з 01.09.2021 р. до 31.12.2021р. здійснювалось з дотриманням вимог чинних нормативно-правових актів в межах видатків на харчування, передбачених міським бюджетом галузі освіти на 2021 рік, враховуючи, що вартість харчування з 01.09.2021 р. становила для:
- дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у інклюзивних класах, дітей із сімей, які отримують допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (на підставі довідок із управління праці і соціального захисту населення) – 20,50 грн.;
- для учнів 1-4 класів – 17,50 грн.;
- учнів з числа дітей (рідних, пасинків, падчерок, усиновлених) учасників антитерористичної операції, у тому числі тих, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, постраждалих учасників Революції Гідності та Героїв Небесної Сотні, дітей з числа внутрішньо переміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів – 17,50 грн.;
- дітей багатодітних сімей та дітей працівників закладів охорони здоров’я, померлих внаслідок коронавірусної хвороби (COVID-19) – 17,50 грн.
Учнів, які забезпечувалися безкоштовним харчуванням – 215.
Список учнів, які забезпечувалися безкоштовним харчуванням у
І семестрі 2021-2022 н. р.
Учні 1-4 класів:
№ | Клас | Кількість учнів | Класний керівник |
1. | 1-А | 23 | Мілян Н.В. |
2. | 1-Б | 24 | Саківська І.В. |
3. | 2-А | 24 | Корнієнко Н.М. |
4. | 2-Б | 17 | Войтик О.М. |
5. | 3-А | 25 | Партика Н.В. |
6. | 3-Б | 23 | Осадча Т.М. |
7. | 4 | 22 | Баран О.М. |
Всього: 158 учнів |
Діти із малозабезпечених сімей:
№ | Прізвище, ім’я дитини | Клас | Класний керівник |
1. | Кириченко Владислав | 3-А | Партика Н.В. |
2. | Симович Андрій | 6-А | Проць М.І. |
3. | Симович Орест | 6-А | Проць М.І. |
4. | Мончук Софія | 7-А | Ряснова В.І. |
Всього: 4 учнів |
Діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах:
№ | Прізвище, ім’я дитини | Клас | Класний керівник |
1. | Чухань Матвій | 1-Б | Саківська І.В. |
2. | Демчишин Марія | 2-Б | Войтик О.М. |
3. | Етнарович Дем’ян | 3-Б | Осадча Т.М. |
4. | Корнилів Роксолана | 4 | Баран О.М. |
5 | Роман Софія | 5 | Косик Г.М. |
6. | Пигитяк Давид | 6-Б | Кулій І.В. |
7. | Євуш Андрій | 8 | Согор М.М. |
8. | Стецьків Дарина | 8 | Согор М.М. |
9. | Чавкіна Олена | 9 | Ярема О.С. |
Всього: 9 учнів |
Діти, позбавлені батьківського піклування:
№ | Прізвище, ім’я дитини | Клас | Класний керівник |
1. | Васькало Матвій | 3-Б | Осадча Т.М. |
Всього: 1 учень |
Діти учасників АТО:
№ | Прізвище, ім’я дитини | Клас | Класний керівник |
1. | Кураш Софія | 1-А | Мілян Н.В. |
2. | Пальчикевич Михайло | 1-А | Мілян Н.В. |
3. | Трухан Вікторія | 2-Б | Войтик О.М. |
4. | Кураш Аліса | 3-А | Партика Н.В. |
5. | Пальчикевич Марко | 3-А | Партика Н.В. |
6. | Хомин Діана | 6–А | Проць М.І. |
7. | Поліщук Агата | 6-А | Проць М.І. |
8. | Рекшинський Роман | 6-А | Проць М.І. |
9. | Кобаренко Юлія | 6-Б | Кулій І.В. |
10. | Кривий Іван | 6-Б | Кулій І.В. |
11. | Гурман Вероніка | 6-Б | Кулій І.В. |
12. | Шкреметко Максим | 9 | Ярема О.С. |
Всього: 12 учнів |
Діти з багатодітних сімей:
№ | Прізвище, ім’я дитини | Клас | Класний керівник |
1. | Буфельд Емілія | 5 | Косик Г.М. |
2. | Хомишин Северин | 5 | |
3. | Кривень Андрій | 5 | |
4. | Новак Евеліна | 5 | |
5. | Бобиляк Ярослав | 5 | |
6. | Бойко Денис | 6-А | Проць М.І. |
7. | Гнівушевський Володимир | 6-А | |
8. | Жбадинський Юрій | 6-А | |
9. | Косік Анастасія | 6-А | |
10. | Смірнова Єва | 6-А | |
11. | Мишанич Олег | 6-А | |
12. | Беліловець Вероніка | 6-Б | Кулій І.В. |
13. | Паславський Богдан | 6-Б | |
14. | Клюєва Анастасія | 6-Б | |
15. | Коростіль Богдан | 7-А | Ряснова В.І. |
16. | Косік Устина | 7-А | |
17. | Натіна Каміла | 7-А | |
18. | Хом’як Лілія | 7-А | |
19. | Конюшенко Роксолана | 7-А | |
20. | Вербенко Катерина | 7-Б | Павельчук А.І. |
21. | Кривень Остап | 7-Б | |
22. | Нартова Анна | 7-Б | |
23. | Новак Дмитро | 7-Б | |
24. | Патер Діана | 8 | Согор М.М |
25. | Саламаха Віталій | 8 | |
26. | Мосьпак Андрій | 8 | |
27. | Савчук Вікторія | 9 | Ярема О.С. |
28. | Жбадинська Ольга | 9 | |
29. | Коростіль Маркіян-Лука | 9 | |
30. | Беліловець Анастасія | 9 | |
31. | Марцінковська Вікторія | 9 | |
Всього 31 учень |
Гарячі сніданки учні отримують за рахунок бюджетних асигнувань, а комплексні обіди – за батьківські кошти.
Шкільна їдальня забезпечує учнів гарячим раціональним харчуванням відповідно до затверджених меню, нормативно-технологічної документації, а також задоволення інтересів та смаків учнів. Щоденно меню звіряється адміністрацією школи.
Харчування дітей пільгових категорій:
№ з/п | Місяць 2021-2022н.р. | Кількість наданих сніданків учням 1-4 класів | Діти позбавленні батьківського піклування | Кількість наданих сніданків/обідів для дітей пільгових категорій | ||||
Малоза- безпечені | Діти учасників АТО | З багатодітних сімей | Діти з особл. освітніми потребами | Всього | ||||
1 | Вересень | 2941 (51467,5 грн) | 21 (430,5) | 61 (1250,5 грн) | 126 (2205 грн) | 402 (7035 грн) | 102 (2091 грн) | 3653 (64479,5 ргн) |
2 | Жовтень | 1126 (19705 грн) | 8 (164 грн) | 18 (369 грн) | 52 (910 грн) | 135 (2362,5 грн) | 34 (697 грн) | 1373 (24207,5 грн) |
3 | Листо-пад | 1534 (26845 грн) | 3 (61,5 грн) | 25 (512,5 грн) | 66 (1155 грн) | 112 (1960 грн) | 58 (1189 грн) | 1798 (31723 грн) |
4 | Гру-день | 2690 (47075 грн) | 18 (369 грн) | 39 (799,5 грн) | 108 (1890 грн) | 326 (5705 грн) | 109 (2234,5 грн) | 3290 (58073 грн) |
Всього | 8291 (145092,5 грн) | 50 (1025 грн) | 143 (2931,5 грн) | 352 (6160 грн) | 975 (17062,5 грн) | 303 (6211,5 грн) | 10 114 (178483 грн) |
Класні керівники 1-9 класів є відповідальними за організацію харчування учнів, вони слідкують за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог, ведуть облік безоплатного харчування, чергують у шкільній їдальні під час великої перерви. Постійно проводять просвітницьку роботу зі школярами про дотримання учнями санітарно-гігієнічних вимог і правил поведінки учнів у шкільній їдальні та з батьками про раціональне харчування, про енергетичну та харчову цінність страв, про культуру харчування й важливість гарячого та раціонального харчування дітей. Режим харчування затверджений наказом по школі.
Медичний працівник Павлик Р.К. проводив у вересні 2021 р. та грудні 2021 р. профілактичні бесіди серед школярів 1-4 класів та 5-9 класів на тему «Харчування і здоров’я», «Правильне харчування - запорука здоров’я», «Гігієна рук».
Учні 1-4 класів беруть участь у всеукраїнському проекті «Абетка харчування». Класні керівники 1-9 класів провели бесіди на теми: «Здорове харчування», «Як правильно вибрати продукти», «Культура харчування», «Харчове отруєння». До Всесвітнього дня здорового харчування вчителем основ здоров’я Хомин В.С. проведено урок-вікторину «Важливість здорового харчування»
Оскільки учні початкової школи повноцінно харчуються, отримуючи безоплатні сніданки та платні обіди, а учні старшої школи харчуються в значно меншій кількості , класними керівниками 5-9 класів проведена роз'яснювальна робота серед школярів та батьків про необхідність раціонального харчування у школі й щодо заборони вживання продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, консерванти.
Харчування у шкільній їдальні відбувається згідно складеного та затвердженого директором гімназії графіку харчування учнів та графіку чергування вчителів у їдальні.
Класні керівники 1-9 класів щомісячно здають звіт щодо обліку харчування школярів заступнику директора з НВР Павельчук А.І.
У шкільній їдальні в наявності контрольні й добові проби, достатній асортимент гарячих страв, буфетної продукції, 2 види вітамінізованих салатів, соки, фрукти.
Якість готових страв у шкільній їдальні перевіряє бракеражна комісія, до складу якої входить завідуюча виробництвом Вилущак О.Д., медичний працівник Павлик Р.К., представник адміністрації Станіславська Г.П.
Стан харчування дітей контролюється медичним працівником школи, відповідальним за харчування Павельчук А.І., представниками учнівського самоврядування й залучено представників батьківського комітету.
З метою вивчення та покращення харчування серед батьків було проведено Гугл-опитування (додаток 1), у якому батьки хотіли, щоб збільшився асортимент буфетної продукції, подовжити час на споживання їжі, покращити терморегуляцію страв, посилити контроль за санітарно-гігієнічним станом обідньої зали.
Результати громадського контролю за організацією харчування, роботою шкільної їдальні та якістю готових страв фіксуються у спеціальному журналі контролю, розміщуються на сайті школи, заслуховуються на нарадах при директорі, батьківських зборах.
Свої пропозиції щодо покращення організації та якості харчування учні записують у Книгу відгуків та пропозицій, яка зберігається на стенді «Куток споживача».
Коментарi